Sık Sorulan Sorular
Aklınıza takılabileceğini düşündüğümüz soruların cevaplarını bu sayfada cevapladık. Farklı bir sorunuz varsa lütfen iletişim alanından bizlere yazınız.
Kombi Nedir? Nasıl Çalışır?
Kombi konut veya iş yerlerinde ısıtma ve sıcak su konforu sağlayan cihaza denir. Doğalgaz ve oksijeni bir araya getirip meydana gelen yanma işlemi neticesinde ortaya çıkan ısı enerjisini talebe göre kalorifer sistemine veya sıcak su tesisatına aktarır.
Bacalı Kombi nedir? Hermetik Kombi Nedir?
Bacalı kombiler isimlerini bina mevcut baca sistemlerine bağlandıkları için almışlardır. Yanma sırasında oksijeni ortamdan alırlar yanma sonucu ortaya çıkan atık gazı baca bağlantısıyla dışarı atar. Bu nedenle bacalı kombilerde kombinin bulunduğu ortamın havalandırılması tavsiye edilir. Bacalı kombilerde kombi kullanımında genel olarak tavsiye edilen yıllık bakımın yanı sıra yıllık olarak baca temizliği de yapılmalıdır. Bacalı kombiler günümüzde çok fazla tercih edilmemekle beraber hermetik kombilerde baca çıkışı direk olarak bina dışına bağlanır. Özel tasarlanmış baca sistemiyle yanma için gerekli oksijen bacadan özel bir fan yardımıyla dış ortamdan alınıp yanma sonrasında açığa çıkan atık gaz ve su buharı aynı bacayı kullarak farklı sistemle yine dış ortama atılır. Hermetik kombilerde ortamda bulunan oksijen yanma işlemi sırasında kullanılmadığından ve tamamen izole edildiğinden ortamın havalandırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Hermetik kombiler bacalı kombilerin ihtiyaç duyduğu havadar çalışma ortamının sağlanamadığı konutlarda yaygın olarak tercih edilir.
Yoğuşmalı kombi nedir? Konvansyonel kombilerle farkı nedir? Küçük daireye yoğuşmalı kombi olur mu?
Konvansiyonel kombiler ve yoğuşmalı kombiler de baca tipi açısından hermetik kombi grubuna girerler. Yanma işlemi sonrasında ortaya çıkan atık gaz, konvansiyonel cihazlarda bacadan direkt atılırken, Yoğuşmalı cihazlarda bacadan atılmadan önce yoğuşma teknolojisi kullanılarak sisteme geri kazandırılarak ilave verim elde edilir. Bu sayede çevreye atılan atık gaz miktarı azalarak hava kirliliğinin önüne geçilir.
Yoğuşmalı Kombi 2015 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde, zorunlu hale gelen yeni bir teknolojidir.
Yoğuşmalı Kombi, normal hermetik kombiye göre %20 ye varan tasarruf sağlarlar . Isıtma performansı bakımından yoğuşmalı kombi ile normal hermetik kombi arasına farklılık yoktur yani 20 binlik yoğuşmalı kombi ile 20 binlik hermetik kombiden aynı miktarda ısı alırsınız. Doğalgaz fiyatlarının her geçen gün artması yoğuşmalı kombi ile hermetik kombi arasındaki fiyat farkının daralması yoğuşmalı kombi tercihini arttırmıştır. Ayrıca Avrupa enerji yasasından sebep sadece yoğuşmalı kombiler kullanılmaktadır . 2013 yılı itibari ile İGDAŞ yeni şartnamesinde normal hermetik kombilerin yoğuşmalı kombi ile değişimlerinde proje çizme zorunluluğunu kaldırmıştır. yani hermetik kombisini yoğuşmalı kombi ile değiştirmek isteyen kişiler proje çizilmeden sadece kombi değişim formu ile kombilerini yoğuşmalı kombi ile değiştirebilmektedir bu işlem aynı gün içerisinde halledilebilmektedir. Son zamanlarda ilk defa kombi taktıranlar ve kombisi bozulup yeni kombi almak isteyen müşterilerimiz yoğuşmalı kombiyi tercih etme oranı oldukça yükselmiştir.Firmamız müsterilerimize yoğuşmalı kombi yi onerir. Yoğuşmalı kombi ile ilgili bilinen yanlışlar vardır.Aşağıda bunlardan bahsedeceğim
Bunların en önemlisi yoğuşmalı kombiler küçük evlerde kullanılmaz!!!! kesinlikle yanlıştır .* Yoğuşmalı kombiler 50 metrekareden 250 metrekareye kadar kullanılabilir
Küçük dairelerdeki tasarruf büyük dairelere göre biraz daha az olur ama mutlaka tasarruf olur. Örnek verirsek 80 metrekare daire için kışın gelecek doğalgaz faturası 150 tl ise buradaki tasarruf miktarı %20 tasarruf sağlayacağını düşünürsek 1 ayda 30 tl tasarruf sağlar . 180 metrekare bir dairenin doğalgaz faturası 300tl geldiğini düşünürsek bir aylık 60tl tasarruf sağlar. İstanbul için ortalama olarak 100 metrekare bir dairenin yıllık doğalgaz faturası toplamı 1500tl olduğunu düşünebiliriz. bu verilerle yıllık tasarruf yoğuşmalı kombi kullanılırsa 300tl sağlanacaktır. Normal kombi le yoğuşmalı kombi arasındaki fiyat farkı ortalama 500-600tl dir. yani 2-3 yıl gibi kısa bir zamanda yoğuşmalı kombi ile hermetik kombi arasındaki fark kapanır peki ilerleyen yılları düşünürsek ne olur? ortalama kombi ömrü 10 yıl olduğunu düşünelim ( 15-20 yıla kadar çalışan kombiler var) 10 yılda 3000tl cebinizde tasarruf olarak kalmaktadır yani hermetik kombi ile arasındaki farkı kapattıktan sonra 1 kombi parası daha cebinizde kalır. bu hesap doğalgaz fiyatlarınını hiç artmadığını düşünerek yapılmıştır yani kar’ınız bu hesaptan daha çok olabilir…
Yoğuşmalı kombileri maksimum tasarruflu kullanmak için kalorifer sıcaklığını 50 derecenin üstünde çıkarmamak gerekir. 50 derecenin altında çalışma koşullarında %20 tasarruf sağlanır . evimiz 50 derecede ısınmıyor ve üstüne çıkıldı o zaman ne olur? kalorifer derecesi 50 derecenin üstüne çıkartılırsa %20 tasarruf olmazda tasarruf miktarı %18 e düşebilir , %15 e düşebilir fakat %10 tasarrufun altına düşmez ve mutlaka hermetik kombiye göre daha tasarrufludur. bir evde kombi sıcaklığı 50 derecenin üstünde çalışırsa evi ısıtıyorsa o zaman petek metrajı biraz arttırılarak bu sorun ortadan kaldırılabilir. fakat petek radyatör seçimlerinde genellikle opsiyonlu seçim yapıldığı için genellikle petek metrajını arttırmaya gerek kalmadan yoğuşmalı kombiler kullanılabiliyor.
Yerden ıstma sistemlerinde özellikle yoğuşmalı kombi tercih edilmelidir ; çünkü yerden ıstma sistemlerinde kalorifer gidiş sıcaklık derecesi 40-45 derecenin üstüne çıkarılmaz bu sebepten yerden ısıtma sistemlerinde yoğuşmalı kombi kullanılırsa her zaman maksimum tasarruflu şekilde kullanılır .
Yoğuşmalı kombinin kullanılamayacağı yerler ; Yoğuşmalı kombilerin altından klimanın suyu gibi bir sıvı akar . Bu sıvı gazın yoğuşması sonucu çıkan sıvıdır , bunun mutlaka kapalı gidere bağlanması gerekir. Direk olarak evin dışına verilemez !!! yoğuşmalı kombiler gider olmayan yere bağlanmazlar. Kombinin takılacağı yer balkonda ise kombinin bulunduğu yerden balkon giderine kadar bir yoğuşma gider hattı çekilmesi gerekir , kombinin takılacağı yer mutfakta ise kombinin montaj edildiği yerden mutfak lavobosuna kadar bir gider hattı çekmek gerekir. Yoğuşmalı kombilerin banyolarda ve yatak odalarında kullanılması kesinlikle yasaktır gaz dağıtım kuruluşları kombinin bu alanlarda kullanılmasına izin vermemektedir.
Kombinin bacasından su çıkması neden olabilir?
Kombi bacanızın eklem yerlerinden su akıtmasının ana sebebi kurulumdaki bazı hatalar olabilir. Kombi bacaları su buharı yoğunluğu yüksek bir gaz salar. Yoğun bir su buharı çıkışı olacağından bacanın yaklaşık %4 eğimle balkon veya pencere dışına uzanması gerekmektedir.
Kombi balkonda olur mu?
Özellikle açık balkonlara kombinin monte edilmemesi gerekiyor. Kombiler bireysel olarak ısınma avantajı sağlar. Açık balkona kombi konulmaz. Balkonu ya tamamen yada cihazın olduğu yeri kapatmak gerekir.
Kombi balkonda olunca ne olur?
Doğalgaz kombisinin balkonda, soğuğa karşı korumasız olmasının ısı kaybına neden olduğu belirtiliyor. doğalgaz kombisinin balkonda korumasız olmasının yaklaşık yüzde 10 ısı kaybına, bu kaybın da faturaya ciddi şekilde yansıdığını belirtmek isteriz.
Kombi kullanmanın avantajları nelerdir?
Bireysel ısınma özgürlüğü sağlar. Kullandığınız kadar yakar ve ödersiniz. Ayrıca sıcak kullanım suyu konforu sağlar. Sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, boyler v.s.) kullanmanıza gerek kalmaz.
Kombi nereye monte edilmeli?
Bacalı ve hermetik kombiler; havalandırma boşluğuna, merdiven sahanlığı ve asansör boşluklarına monte edilemezler. Evin içerisinde bacalı kombiler; yatak odası, banyo ve w.c lere monte edilemezler. Hermetik kombiler ise ancak atmosfere cephesi olan mahallere yerleştirilebilirler.
Kombide tasarruf nasıl sağlanır?
1. Kombinizin doğru yere monte edildiğinden emin olmalısınız.
2. Kombinizin yıllık bakımını yaptırmalısınız.
3. Kombinizi sık kapatıp açmamalısınız.
4. Peteklerinizin dışı kadar içini de temiz tutmalısınız.
5. Baca temizliğini ihmal etmemelisiniz.
6. Su basıncına dikkat etmelisiniz.
Kombi seçimi nasıl olmalı?
Kombi kapasite seçimi, yaşam alanınızın ısıtma ve sıcak kullanım suyu ihtiyacı belirlenerek yapılır. Eviniz için en uygun kombi kapasitesi konutunuzun baktığı cephe, yalıtım düzeyi, metrekaresi, kullanımdaki banyo adedi gibi kriterler değerlendirilerek ısı kaybı ve sıcak kullanım suyu beklentinize göre belirlenmelidir.
Kombi su basıncı kaç olmalı?
Kombinin manometresindeki basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombinin tahliye borusundan neden su akar?
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Kombiyi açıp kapatmak çok yakar mı?
Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır.
Kombiyi Kaç kw Almalıyım?
Eviniz 50 m2 ile 140 m2 arasinda ise 24 kw yani 20 binlik kombi alicaksiniz. 140-200 m2 araliginda ise 28-30 kw 24 binlik veya 26 binlik kombi alabilirsiniz. 200 m2 ve uzeri icinde 30 kw veya 35 kw yani 26.000 lik ve üzeri olabilir.
Tasarruf için kombi kaçta yanmalı?
Kombi kaç derecede yanmalıdır? Kombilerde ideal ısı değerleri, ısıtılacak evin ya da odanın boyutuna ve konumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak antre ve hol gibi alanların ortalama 15 derece sıcaklıkta olması oturma odası, yatak odası ve mutfak gibi alanların 20-22 derece sıcaklığa sahip olması yeterli olacaktır.
Tatile giderken kombi kapatılmalı mı?
Özellikle kış aylarında yapılan tatillerde tatile giderken kombi gaz vanası donmaya karşı koruma özelliğinin devreye girebilmesi için mutlaka açık kalmalıdır. Ocak vanasını yanında bulunan vanadan kapatabilirsiniz. Donmaya karşı tehlike olmayacak zamanlarda doğalgaz vanasını kapatmanızda bir sakınca yoktur.
Yoğuşmalı kombi en az kaç derecede yanmalı?
Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, oturulan odalardaki sıcaklığın 22 derece seviyesinde olması gerekir. Koridor gibi alanlarda ise bu derecenin 18 derece seviyelerinde olması yeterlidir. Tam yoğuşmalı bir kombinin bu sıcaklıklara ulaşabilmesi adına 50 derece çalışması yeterlidir.
Yoğuşmalı kombi kaç metrekarede kullanılır?
Yoğuşmalı kombiler 50 metrekareden 250 metrekareye kadar kullanılabilir. Küçük dairelerdeki tasarruf büyük dairelere göre biraz daha az olur ama mutlaka tasarruf olur.
Yoğuşmalı kombide kaç petek açık olmalı?
Yoğuşmalı kombiler büyük olan konutlarda tasarruf sağlamaktadır.
Yoğuşmalı kombiler her tür konutta tasarruf sağlayan kombiler değildir. Tasarruf amacı ile konut içinde bir ya da iki petek kullanmak. Kombilerin normal çalışma sistemi gereği konut içindeki en az 3 peteğin açık ve kullanılır durumda olması gerekmektedir.
Kombiden çıkan su zararlı mıdır?
İşte burada yoğuşarak su hale gelen doğalgaz buharı, kombinin yoğuşma suyu çıkışından aşağıya akar. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta bu yoğuşma suyu içerdiği nitrooksitler nedeniyle sağlığa zararlıdır. Bunun bir gidere verilmesi gerekir.